Snel zoeken
Maak een selectie...

Eastern Adventures - 6 dagen

*** Naar wens aan te passen --- Overtochten direct bij te boeken! *** 
Deze rondreis biedt de ideale mix van cultuur, historie, Iers erfgoed en overweldigende natuur! Met een bezoek aan de steden Dublin, Kilkenny, Wexford en Waterford, zult u de Ierse geschiedenis en cultuur leren kennen als geen ander, terwijl rondritten door de Wicklow Mountains en langs de zuid- en zuidoost kust van Ierland u versteld zullen doen staan van de diversiteit van de natuur in deze gebieden. U verkent daarnaast de binnenlanden met haar mysterieuze ruïnes. Al met al een perfecte introductie tot al het moois dat oost Ierland te bieden heeft. 
Van dag tot dagFly-Drive/FerryTips & SuggestiesAccommodatiesStedenLand
3715

Dag 1

Aankomst in Dublin. U verblijft twee nachten in een accommodatie in de omgeving van Dublin.

 

 

U overnacht in: Dublin

3715

Dag 2

Vandaag rijdt u een spectaculaire route door de Wicklow Mountains. Dit gebied, dat ook wel 'de tuin van Ierland' wordt genoemd, staat bekend om haar prachtige natuur, met lieflijke valleien, stoere bergen en meren. In het hart van dit gebied bevindt zich ook één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Ierland; Glendalough. In een vallei omgeven door dichte bossen, en op een locatie tussen twee donkere en mysterieuze meren, ligt deze oude vestiging van de Monniken.
 

U overnacht in: Dublin

3716

Dag 3

Vanuit Dublin rijdt u naar Kilkenny. Hier heeft u voldoende tijd om alle bezienswaardigheden van dit Middeleeuwse stadje te ontdekken zoals het beroemde en majestueuze Kilkenny Castle, de St Canice Kathedraal en de Smithwick's bierbrouwerij, ogpericht in 1710. U verblijft drie nachten in een accommodatie in de omgeving van Kilkenny. 

 

U overnacht in: Kilkenny

3716

Dag 4

Vanuit Kilkenny verkent u de binnenlanden van Ierland, met mysterieuze bezienswaardigheden zoals Kells Priory, de Rock of Cashel en Athassel Priory. Vanuit hier rijdt u langs de Zuidkust door één van de beroemdste Gaeltacht (Gaelic sprekende) gebieden van Ierland. 

 

U overnacht in: Kilkenny

3716

Dag 5

Vandaag rijdt u een spectaculaire route langs de Zuidoost kust van Ierland. In Waterford kunt de wereldberoemde Waterford Crystal Factory bezoeken. Andere bezienswaardigheden van vandaag zijn het Duncannon Fort, het schiereiland Hook Head met de oudste vuurtoren ter wereld en het Nationale 1798 Rebellion Centre bij Enniscorthy.

 

U overnacht in: Kilkenny

Dag 6

Terugreis.
 

Ierland

 1. Dublin is een ideale luchthaven als start- en vertrekpunt voor bijna alle rondreizen door Ierland . Er zijn echter ook directe vluchten mogelijk op Cork, Belfast, en momenteel ook Knock (noordwest Ierland)

 2. Indien u zelf uw vlucht boekt: De prijs die u in eerste instantie getoond wordt op de diverse websites is niet de eindprijs. Er komen altijd kosten bij, zoals administratiekosten en kosten voor bagage. Let goed op bij de voorwaarden voor bagage: luchtvaartmaatschappijen zijn hier over het algemeen zeer streng in, en bijbetalen op de luchthaven is heel prijzig. Let ook op bij het boeken van uw vluchten op het invullen van uw namen dat u uw volledige eerste voornaam conform uw reisdocument invult (Dus bijvoorbeeld niet Jan, maar Johannes).

 3. Voor uitgebreide informatie over de huurauto verwijzen wij u naar het aparte hoofdstuk ‘Huurauto’ op onze website. Houdt u er rekening mee dat sommige autoverhuurmaatschappijen een meerprijs vragen voor huren in Ierland en rijden in Noord - Ierland, en een vaak ook een meerprijs indien u de auto wenst op te halen in Dublin en bijvoorbeeld wenst in te leveren in Cork. Let ook goed op bij de diverse verzekeringsmogelijkheden: zie ons hoofdstuk “Huurauto” op onze website. Voor het opvragen van een tarief: http://www.celtictours.nl/extra-s/autohuur

 4. Voor de stad Dublin heeft u in principe geen huurauto nodig. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Dublin en vanuit iedere accommodatie kunt u makkelijk per bus naar zowel het stadscentrum als de luchthaven reizen. U kunt er dan ook voor kiezen geen huurauto te nemen voor de dagen dat u in Dublin verblijft. U dient dan wel op eigen gelegenheid van/naar de luchthaven te reizen. Per bus kost dit enkele euro’s per persoon, een taxirit van de luchthaven naar het centrum kost ongeveer 20 euro.

 5. Indien u per ferry wenst te reizen is de voordeligste optie via de ferry Calais/Duinkerken - Dover, dan door Engeland rijden en vervolgens de oversteek naar Ierland via de zuid Wales (Fishguard - Rosslare), of via noor Wales (Holyhead - Dublin). Houdt u er rekening mee dat u dan  extra reisdagen dient in te plannen voor de heen- en terugreis. Op uw verzoek kunnen wij zorgdragen voor overnachtingen onderweg in Engeland/Wales, en u een volledide aanbieding op maat doen.

 6. De enige rechtstreekse ferry naar Ierland gaat vanuit Cherbourg (Frankrijk), maar deze is redelijk prijzig. Cherbourgh is gelegen op ongeveer 760km van Utrecht, en 600km van Brussel. Desgewenst kunnen wij ook voor een overnachting halverwege deze route zorgdragen.

 7. Maaltijden aan boord: Bij sommige maatschappijen bestaat de mogelijkheid uw maaltijd van tevoren te reserveren. Over het algemeen raden wij dit af. De prijs van een tevoren geboekte maaltijd verschilt niet of nauwelijks met de prijs die u ter plekke betaalt.

Ierland

Tips voor het aanpassen van een reis:

 1. Wij hebben voor u een heel handig hulpmiddel ontwikkeld waarmee u een reis van ons kunt aanpassen naar uw eigen smaak en reistempo. Mocht u meer tijd in Dublin willen doorbrengen, of in Kerry (het prachtige zuidwesten) of waar dan ook in dit prachtige land, kunt u de extra overnachtingen zelf toevoegen, en vervolgens online boeken met gegarandeerde beschikbaarheid! U kunt ook overnachtingen verwijderen, en zelfs andere plaatsen invoegen in uw route. Zo bent U samen met ons de samensteller van uw eigen rondreis.

         Het werkt heel eenvoudig:

-    Kies een rondreis

        -    Kilk op de oranje button “Pas deze reis aan”

        -    Nu heeft u 3 mogelijkheden: Bestemming wijzigen, overnachting toevoegen, overnachting verwijderen

            Bestemming wijzigen: Klik op de naam van de plaats, en de mogelijkheden verschijnen. Kies de plaats van uw voorkeur.

            Extra dag toevoegen: Ga naar de dag in uw reis waar u de extra dag wilt toevoegen, en klik op de groene button onder deze plaats:  “voeg extra dag toe”

            Dag verwijderen: Ga naar de dag in uw reis die u wenst te verwijderen en klik op het kruisje naast de naam van de betreffende plaats.

Het systeem berekent automatisch de nieuwe prijs. Wij rekenen niets extra voor deze mogelijkheid. Wel is het mogelijk dat er kleine prijsverschillen ontstaan, deze hebben dan te maken met de verschillende prijsniveau’s van de overnachtingplaatsen: Londen is bijvoorbeeld duurder dan Bristol.

 1. Indien u op uw aankomstdag laat in Dublin arriveert kunt u ervoor kiezen een extra nacht in Dublin toe te voegen zodat u de dag erop de stad kunt bekijken.

 2. Tips omtrent eventuele aanpassingen: Bovenaan de pagina op welke u uw reis kunt aanpassen is een button geplaatst “Onze tips!”  Indien u hierop klikt verschijnen bij de betreffende dagen een aantal aanbevelingen. U kunt die zeer gemakkelijk toevoegen door te klikken op de oranje button “voeg deze dag toe”.

 

 

 

Tips & Suggesties tijdens de reis:

 1. Indien u in Dublin veel bezienswaardigheden wenst te bezoeken dan raden wij u aan vooraf een Dublin Pass aan te schaffen. Het pasje biedt gratis toegang tot 27 van de topattracties van Dublin, gratis vervoer van de luchthaven naar de stad en toegang tot meer dan 25 speciale aanbiedingen en kortingen in winkels, restaurants en nog veel meer! U kunt het pasje online bestellen via: http://www.dublinpass.ie/dublinpass/.

 2. Om een eerste goede indruk van Dublin te krijgen is het aan te raden een zgn. Hop-on Hop-off tour te nemen. Deze busrit voet u langs alle hoogtepunten en bezienswaardigheden en u mag onbeperkt in- en uitstappen op de gehele route. U kunt uw kaartjes vooraf online kopen via: http://www.irishcitytours.com/.

 3. Een Irish Heritage Card garandeert u 1 jaar gratis entree tot alle bezienswaardigheden die onder de “OPW Heritage Sites” vallen. Aanschaf kost € 21,- per volwassenen, wat u bij een bezoek van een 3-tal sites al heeft terugverdiend. U kunt de Irish Heritage Card bij de eerste aangesloten bezienswaardigheid aanschaffen (let op: alleen de grotere sites accepteren credit cards) of vooraf bestellen viahttp://www.heritageireland.ie/en/Info/HeritageCards/.

 4. Het is in Killarney een aanrader om een dag/middag een fiets te huren. U kunt dit vooraf online regelen viahttp://www.killarneyrentabike.com.

 5. Wat is er mooier dan de Ierse natuur te paard te ontdekken. In Killarney kunt u dagtochten maken via Killarney Riding Stables. Voor meer informatie zie: http://www.killarney-riding-stables.com/.

 6. In de omgeving van Killarney bevinden zich vele golfbanen. Om vooraf een baan te boeken raden wij u de volgende golfbaan aan: http://www.killarney-golf.com/.

 7. In Derry is het een aanrader een wandelexcursie te boeken. U loopt dan met een gids langs alle historische plekken en krijgt een zeer goede uitleg van de indrukwekende geschiedenis van deze stad en de hoofdrol die het speelde tijdens de Troubles. De tour start 2 x per dag vanaf Carlisle Road 11 en duurt 1 ½ uur. Voor meer informatie en online boekingen kunt u kijken op: www.irishtourguides.com.

Om een goede indruk te krijgen van Belfast is het raadzaam een Black taxi Tour te boeken. Tijdens deze indrukwekkende tour reist u per zwarte taxi langs alle bezienswaardigheden van Belfast en bezoekt u uiteraard ook de Protestantse en Katholieken wijken. Uw taxichauffeur zal u graag vertellen over de beladen geschiedenis van de stad en uw wijzen op alle gedenkwaardige plekken. Voor meer informatie en online boekingen kunt u kijken op: www.belfasttours.com.

Bed & Breakfasts

Een Bed & Breakfast is een ideale accommodatie om tijdens uw (rond)reis in Ierland te verblijven.

De B&B's waar Celtic Tours mee samenwerkt onderscheiden zich door die typische combinatie van Ierse gastvrijheid en hedendaags comfort, en zijn in bijna alle gevallen persoonlijk door ons getest en anders door vertrouwde relaties in Ierland bezocht en gekeurd.

Ze zijn meestal redelijk kleinschalig (tussen de 4 en 6 kamers), maar compleet ingericht. U wordt normaliter hartelijk ontvangen door de dame of heer des huizes, die u uiteraard wel, indien door u gewenst, u uw ruimte en privacy gunt. Mocht u echter vragen hebben over de accommodatie of bijv. over de omgeving zijn ze nooit ver weg.

De kamers zijn compleet ingericht, met eigen douche en toilet op de kamer. Vaak zijn er eigen koffie- en thee faciliteiten op de kamer, en kan er een TV aanwezig zijn.
Ontbijt is uiteraard inbegrepen.

Een greep uit de Bed and Breakfasts met wie wij al jaren samenwerken:
(Indien u op de naam klikt, wordt u naar hun website geleid en kunt u een kijkje nemen!)

Dublin - Griffith House  
Kilkenny - Avila B&B                 
Killarney - Woodlands B&B        
Donegal - Ardlenagh View B&B   
Derry - Serendipity House

Zo krijgt u een indruk van de accommodaties zoals wij deze voor u uitkiezen; mochten deze niet beschikbaar meer zijn, of overnacht u in een andere plaats kunt u er uiteraard van verzekerd zijn dat de kwaliteit minimaal gelijk is!

Bed & BreakfastsBed & BreakfastsBed & BreakfastsBed & BreakfastsBed & Breakfasts

Guesthouses

Een Guesthouse is in de kern te vergelijken met een Bed & Breakfast, met dien verstande dat de accommodatie iets grootschaliger is opgezet (meestal 6 - 20 kamers), en dat er dus meer personeel aanwezig is.
Ontbijt is inbegrepen.

Ook zal de algehele uitrusting gemiddeld gezien iets luxer zijn dan die van een gemiddelde B&B, maar dit is niet altijd het geval.

 

Een greep uit de Guesthouses met wie wij al jaren samenwerken:
(Indien u op de naam klikt, wordt u naar hun website geleid en kunt u een kijkje nemen!)

Kilkenny - San Antonio Guesthouse
Cork - Gabriel Guesthouse             
Killarney - Gleann Fia Guesthouse     
Ballyvaughan - Cappabhaile Guesthouse

Zo krijgt u een indruk van de accommodaties zoals wij deze voor u uitkiezen; mochten deze niet beschikbaar meer zijn, of overnacht u in een andere plaats kunt u er uiteraard van verzekerd zijn dat de kwaliteit minimaal gelijk is!

 

GuesthousesGuesthousesGuesthousesGuesthouses

Hotels

De hotels waar Celtic Tours gebruik van maakt, zijn van goede middenklasse;  *** en **** niveau. De grootte van de hotels kan zeer varieren (in dorpen zijn nu eenmaal niet altijd grote hotels), maar qua uitrusting en comfort doen deze niet onder voor de grotere hotels.
Verzorging is op basis van logies.
 

Een greep uit de hotels met wie wij samenwerken:
(Indien u op de naam klikt, wordt u naar hun website geleid en kunt u een kijkje nemen!)

Dublin - ***Portobello Hotel
Kilkenny - ****Ormonde Hotel           
Cork - ****Ambassador Hotel Cork
Killarney - ***Court Hotel
Belfast - ***Radisson Park Inn

Zo krijgt u een indruk van de accommodaties zoals wij deze voor u uitkiezen; mochten deze niet beschikbaar meer zijn, of overnacht u in een andere plaats kunt u er uiteraard van verzekerd zijn dat de kwaliteit minimaal gelijk is!

 

HotelsHotelsHotelsHotels

Inns

Een Inn (van vroeger uit een soort dorpsherberg) is een ongedwongen, redelijk kleinschalig ** á *** accommodatie, waar ’s avonds in de pub ook de lokale bevolking samenkomt voor een drankje. De Inns zijn meestal in het centrum van een gezellig plaatsje gelegen, en in de bijbehorende pub of het restaurant kunt u voor relatief weinig geld prima eten.
Ontbijt is inbegrepen.

Uiteraard zijn de kamers voorzien van eigen douche/toilet, en bijna altijd ook een TV.

 

Een greep uit de Inn's met wie wij samenwerken:
(Indien u op de naam klikt, wordt u naar hun website geleid en kunt u een kijkje nemen!)

 

Dublin - Dublin City Inn
Killarney - Murphy's Inn       
Portmagee - Moorings
Ballyvaughan - Logues Lodge
Derry - Iona Inn

Zo krijgt u een indruk van de accommodaties zoals wij deze voor u uitkiezen; mochten deze niet beschikbaar meer zijn, of overnacht u in een andere plaats kunt u er uiteraard van verzekerd zijn dat de kwaliteit minimaal gelijk is!

InnsInnsInns

Mix accommodaties

Indien u tijdens uw rondreis kiest voor de unieke optie welke Celtic Tours u biedt, de zgn. Mix-accommodaties overnacht u afwisselend tijdens uw rondreis in B&B's, guesthouses, hotels en Inns.

Omdat in de ene overnachtingsplaats bijv. geen guesthouse aanwezig is, en in de volgende plaats bijvoorbeeld geen Inn, kan het niet anders dan dat wij bepalen welke nacht u in welk type accommodatie verblijft.
Ontbijt is inbegrepen bij deze mix-optie, óók in de hotels..

Uiteraard zullen wij trachten de mix zo levendig en eerlijk mogelijk vast te stellen.

Een hele leuke en afwisseldende optie!
 

Hostels

Sommige van onze begeleide rondreizen, met name de jongerenrondreizen, maken gebruik van hostels.

Hostels zijn een soort herbergen, met slaapzalen varierend in grootte van 4-persoons tot 20-persoons.

Hier heeft u dus geen kamer, maar uitsluitend een bed. Wel is dit bed voorzien van beddengoed, en zijn er douches/toiletten op de kamer, of aangrenzend hieraan.

Redelijk sober, maar schoon én een heel gezellige sfeer!

 

Een greep uit de hostels die worden aangedaan tijdens de begeleide "Paddy"reizen:
(Indien u op de plaats klikt, wordt u naar hun website geleid en kunt u een kijkje nemen!)

Dublin
Killarney
Dingle/Annascaul

 

 

Dublin

0

Dublin (Iers: Baile Átha Cliath) is de hoofdstad van Ierland, en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. Dublin is gesticht door de Vikingen in ± 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners in het grootstedelijk gebied.

Traditioneel gezien is er een scheiding tussen de noordkant en de zuidkant van de stad, met als scheidingslijn de rivier de Liffey. De Northside wordt gezien als de armere kant, de kant van de werkende klasse terwijl de Southside de kant is voor de rijkere midden- en hogere klassen. 

De hoofdstraat van Dublin is O'Connell Street, een straat die genoemd is naar het voormalige (Engelse) parlementslid en burgemeester van Dublin Daniel O'Connell. (O'Connell was ook een voorstander van een onafhankelijk Ierland.)  In O'Connell Street staat het beroemde postkantoor waar in 1916 tijdens de Paasopstand de republiek werd uitgeroepen.

De Bank of Ireland aan College Green was tot 1800 het parlement van Ierland. Schuin tegenover de Bank of Ireland bevindt zich het Trinity College Dublin, gebouwd in 1592 en waar nu het Book of Kells is ondergebracht. Een ander bekend gebouw is Dublin Castle, dat deels uit een middeleeuws kasteel bestaat en deels uit een 18e-eeuws complex.

Het Temple bar-gebied is de gedeeltelijk verkeersvrij gemaakte uitgaansbuurt. De Ieren zijn trots op hun pubs en beweren dat deze de beste in de hele wereld zijn. Temple Bar is het centrum van activiteit, met veel pubs en restaurants.  De stad is ook de thuisbasis van Guinness, het bekende zwarte bier van het Stout-type. Het Guinness Storehouse museum in de brouwerij in St. James' Gate is een populaire toeristische trekpleister.

St. Stephen's Green en Merrion Square zijn twee parken in het centrum van Dublin. Phoenix Park is het grootste ingesloten park in een stedelijk gebied van Europa met daarin het paleis van de Ierse president en de Dublin Zoo. Daarnaast zijn ook de drie afdelingen van het Iers Nationaal Museum in Dublin gevestigd, almede het Irish Museum of Modern Art.

Kilkenny

0

Kilkenny (Iers: Cil Chainnigh) is de hoofdstad van County Kilkenny, Ierland. De stad is beroemd door de vele middeleeuwse gebouwen in het centrum. De belangrijkste gebouwen zijn Killkenny Castle en Saint Canice's Cathedral. Sint Canice is ook degene die de stad zijn naam gaf, het Ierse Cill Chainnigh betekent Kerk van Canice. Het Ierse parlement heeft in de 14e eeuw ook tijdlang zitting gehad in de stad.

Het Kilkenny Castle staat midden in de stad en dateert uit 1195. In 1967 werd Kilkenny Castle door de laatste eigenaren, de Butler familie, voor het symbolische bedrag van  £50 geschonken aan het volk. De indrukwekkende tuinen en parken rondom het kasteel zijn open gesteld voor het publiek en kunnen gratis worden bezocht. Het kasteel zelf kunt u bezoeken onder begeleiding van een gids en is zeker de moeite waard.

Kilkenny heeft ook verschillende brouwerijen, waaronder de St. Francis Abbey Brewery die vroeg in de 18e eeuw werd opgericht door de heren Cole en Smithwick, en die sinds de jaren 60 deel uitmaakt van de Guinness Ireland Group. Bieren die gebrouwen worden zijn onder andere Smithwicks en Killkenny . 80% van het bier dat tegenwoordig in Kilkenny wordt gebrouwen is het Amerikaanse Budweiser (onder licentie).

Ierland

IERLAND (voor Noord-Ierland zie onder):

(Iers: Éire, Engels: Ireland) is een Europees land dat ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland beslaat. De andere twintig procent van dit eiland bevat de staat Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Om het land van dat eiland te onderscheiden wordt het vaak aangeduid als de Republiek Ierland (Iers: Poblacht na hÉireann, Engels: Republic of Ireland). Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiële beschrijving van het land. De officiële, protocollaire naam is echter, sinds 1937, kortweg Ierland.

Het land telt 4.239.848 (2006) inwoners op een oppervlakte van 70.273 km². In het noordoosten grenst de republiek aan Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Ierse Zee en in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal.

Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. Maar ook wordt vaak de klaver (shamrock) gebruikt als nationaal symbool, onder meer door het nationale rugbyteam.

Geografie:

De republiek Ierland heeft een oppervlakte van 70.273 km² en beslaat ruim 80 procent van het eiland Ierland, dat het deelt met Noord-Ierland. De grens met het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland) heeft een lengte van 360 km. Het eiland Ierland ligt in Noordwest-Europa, in de noordelijke Atlantische Oceaan.

De Ierse westkust bestaat grotendeels uit klipkusten, heuvels en laaggebergte. Het hoogste punt is de berg Carrauntoohil (1038 m) in het zuidwesten van het land. Het binnenland is relatief vlak en wordt doorsneden door rivieren, zoals de Shannon, met 386 km de langste rivier van het land, en meren.

Naast het gelijknamige eiland omvat de staat Ierland ook enkele andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste is Achill Island. Andere zijn de Araneilanden, de Blasket-eilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skellig-eilanden en Valentia.

Vijf Ierse plaatsen hebben de status van stad, dit zijn ook de grootste plaatsen van Ierland. De hoofdstad Dublin (Iers: Baile Átha Cliath) is ook veruit de grootste stad van het land. De andere plaatsen met de status van stad zijn Cork (119.418 inwoners in 2006), Galway (72.414), Limerick (52.539) en Waterford (45.748).

Demografie:

Tussen 1850 en 1950 daalde de Ierse bevolking van zeven miljoen tot minder dan drie miljoen, onder meer door de nasleep van de "Grote Hongersnood", waarbij miljoenen Ieren stierven van de honger of emigreerden. Intussen zijn er weer 4,2 miljoen Ieren.

Geschiedenis: 

De Grote Hongersnood teisterde Ierland halverwege de negentiende eeuw. Na de onderdrukking van de Paasopstand (april 1916) begonnen Ierse vrijwilligers gegroepeerd in het Iers Republikeins Leger (Irish Republican Army, IRA) een guerrillastrijd tegen de Britten. De bezetting van Ierland door Groot-Brittannië werd onhoudbaar na het hoogtepunt van de gewelddadigheden met de The Burning of Cork in de nacht van 11 op 12 december 1920.Na jaren oorlog volgde er een wapenstilstand tussen de IRA en het Britse leger, met onderhandelingen als gevolg. Het zuidelijk deel van Ierland verkreeg praktisch onafhankelijkheid als Ierse Vrijstaat middels het Anglo-Iers verdrag op 6 december 1921. Noord-Ierland, waar veel protestantse migranten woonden die oorspronkelijk uit Schotland afkomstig waren en die loyaal bleven aan Groot-Brittannië, bleef Brits. Dit was niet enkel zo omdat hier meer protestanten woonden. Hier lagen en liggen nog steeds de belangrijkste havens van het eiland, Noord-Ierland was ook economisch het sterkste deel van het land. De Engelsen behielden daarmee het grootste deel van de economische 'rijkdommen' van het eiland.

De extremistische vleugel van de IRA onder Eamon de Valera weigerde echter akkoord te gaan met de 'deling' van Ierland in een Vrijstaat en een Brits Ulster. Het gevolg was een burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de Vrijstaat. Uiteindelijk schikte Eamon de Valera in en legde hij zich neer bij de deling. Besprekingen tussen de Vrijstaat en Noord-Ierland in 1925 over een herziening van de landsgrens liepen op niets uit.

De Valera's partij Fianna Fáil trad in 1927 toe tot de regering van premier William Cosgrave. In 1932 werd De Valera zelf premier en in 1937 verklaarde hij Ierland onafhankelijk, maar hij riep niet de republiek uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Ierland neutraal, maar achter de schermen werden de geallieerden geholpen. Zo'n 70.000 man schreef zich vrijwillig in om in Europa met het Britse leger mee te vechten. In Ierland zelf werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de noodtoestand uitgeroepen. In 1948 werd De Valera tijdens verkiezingen verslagen en in 1949 werd de Republiek Ierland uitgeroepen. In 1951 werd de Valera opnieuw minister-president en in 1959 president van de republiek. In 1972 werd de bijzondere rol van de rooms-katholieke Kerk bij referendum afgeschaft. Op 30 mei 1973 werd de protestant Erskine Childers president, gevolgd door Cearbhall Ó Dálaigh (1974-1976) en Patrick Hillery (1976-1990).

Met steun van de sociaaldemocraten werd Mary Robinson - een onafhankelijke kandidaat - in 1990 tot president gekozen. In 1997 werd Mary McAleese president, en in 2004 werd haar ambtstermijn met 7 jaar verlengd. Er hadden zich voor de verkiezingen geen tegenkandidaten gemeld.

Ierland is sinds 1973 lid van de Europese Unie, maar is geen lid van de NAVO.

NOORD-IERLAND:

(Engels: Northern Ireland, Iers-Gaelisch: Tuaisceart Éireann, Ulster-Schots: Norlin Airlann) vormt met Engeland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Het is van deze vier gebieden het enige dat niet op het eiland Groot-Brittannië, maar op het eiland Ierland ligt. Noord-Ierland kent eigen wetgeving, bankbiljetten en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Noord-Ierland heeft ruim 1,7 miljoen inwoners. Noord-Ierland grenst aan de Republiek Ierland.

Geografie:

Noord-Ierland ligt aan de Atlantische Oceaan en aan drie zeeën: de Ierse Zee, de Donegalbaai (bij Enniskillen) en het Noordkanaal (bij Ballymena). Noord-Ierland is onderverdeeld in zes graafschappen(counties) die samen met drie graafschappen in de Ierse republiek de oorspronkelijke Ierse provincie Ulstervormen. In Noord-Ierland ligt Ierland's grootste en een van de vier bekendste meren: Lough Neagh, tussen Belfast en Omagh.

Demografie:

 De hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast, is tevens de grootste stad met 280 000 inwoners. Andere steden zijn: Newtownabbey (100 000 inwoners), Ballymena (100 000 inwoners), Londonderry of Derry (80 000 - 90 000 inwoners) en Omagh (< 25 000 inwoners).

Geschiedenis:

Noord-Ierland is in zijn huidige vorm ontstaan in 1922. Ierland was voor de Engelse koningen altijd een lastig bezit geweest. In het noorden van het eiland was de weerstand tegen de Engelse overheersing het grootst. Een van de manieren om die weerstand te breken was een politiek van kolonisatie van het gebied door Engelse en vooral Schotse boeren. De nieuwe bewoners waren protestanten, over het algemeen volgelingen van een van de calvinistische kerkgenootschappen die in Schotland waren ontstaan na de reformatie. De oorspronkelijke Ierse bevolking was altijd rooms-katholiek gebleven.

Door die politiek groeide in de provincie Ulster een protestantse meerderheid die zich sterk verbonden voelde met de Engelse koning. Die verbondenheid kwam zwaar onder druk te staan toen de katholieke Jacobus II de troon besteeg. De verdrijving van Jacobus door zijn schoonzoon, Willem III van Oranje-Nassau, zijn in de visie van de protestanten dan ook de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het eiland. Dit wordt door veel protestanten jaarlijks herdacht in de Oranjemarsen.

Toch waren het protestanten uit Ulster die in de 18e en 19e eeuw een grote rol speelden in de beweging voor zelfbestuur voor geheel Ierland. In de loop van de 19e eeuw was er in het Britse Lagerhuis een meerderheid ontstaan voor het verlenen van zelfbestuur aan Ierland.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog ging het Britse Parlement akkoord met zelfbestuur voor het grootste gedeelte van Ierland. Na de oorlog dreigde er in Ierland een explosieve situatie. Ierse nationalisten hadden tijdens de oorlog, in 1916, de republiek uitgeroepen tijdens de Paasopstand. Die opstand was door de Engelsen bloedig onderdrukt. Voor de nationalisten was zelfbestuur mede daardoor inmiddels een achterhaald idee. Zij wilden nog slechts genoegen nemen met volledige onafhankelijkheid.

In het noorden versterkte dat de wens van de protestanten om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. In de wet waarbij Ierland zelfstandig werd binnen het Gemenebest en Noord-Ierland werd gevormd werd aan het nieuwe gebied een zeer grote mate van zelfbestuur toegekend. De wijze waarop de protestantse meerderheid invulling gaf aan dat zelfbestuur is een van de redenen waarom de verhoudingen tussen beide bevolkingsgroepen, protestant/Unionistisch en katholiek/nationalistisch steeds slechter werden. In de woorden van de Noord-Ierse oud-premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede David Trimble werd Noord-Ierland voor katholieken een koude plek om in te wonen.

In de periode vanaf de stichting van Noord-Ierland tot aan de jaren zestig was er sporadisch sprake van ernstige ongeregeldheden tussen katholieken en de protestantse bestuurders. In de jaren zestig ontstond er langzamerhand onder de katholieken een beweging die gelijke rechten opeiste. Hun acties werden door de protestantse meerderheid als zeer bedreigend gezien waardoor er met veel machtsvertoon op werd gereageerd. De spanningen in Noord-Ierland liepen daardoor snel op. In Engeland groeide het idee dat de wijze waarop het protestantse bestuur zijn macht gebruikte het probleem eerder verergerde dan oploste. Om te voorkomen dat de situatie geheel uit de hand zou lopen, koos Londen daarom uiteindelijk voor de afschaffing van het zelfbestuur. Dit kan worden gezien als het beginpunt van The troubles in Noord-Ierland.

Om de orde te herstellen werden Britse troepen naar Noord-Ierland gestuurd. Die werden met gejuich ontvangen door de meerderheid van de katholieken. De meer extreme delen van de katholieken zagen in de Britse troepen echter bezetters. De troepen werden voor deze extremisten dan ook legitieme doelen. Voor de Britse troepen bleek het al spoedig uiterst lastig om onderscheid te maken tussen gewone katholieken en extremisten van de IRA. Dat bleek op een uiterst pijnlijke wijze door de wijze waarop het leger reageerde tijdens een vreedzame demonstratie in Londonderry (door de nationalisten aangeduid als Derry).

In april 2007 kwam er dankzij de bemoeienis van de Britse regering een overeenstemming over een nieuwe coalitie tussen de protestantse voorman Ian Paisley en de katholieke voorman Gerry Adams tot stand. Deze coalitie kreeg zijn beslag op 8 mei 2007 toen de nieuwe coalitie werd beëdigd. Sindsdien heeft Noord-Ierland weer zelfbestuur nadat het sinds 2002 rechtstreeks door de centrale overheid van het Verenigd Koninkrijk was bestuurd. Ian Paisley werd de nieuwe premier, de katholiek Martin McGuinness de nieuwe vicepremier. Op 31 juli 2007 om 24u00 verlieten de Britse troepen het Noord-Ierse territorium na een 38-jarige bezetting. Op 1 augustus nam de politie de taken van het leger over.

Voeg toe aan Digg Voeg toe aan Facebook 
   Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan Twitter 
Copyright

Ons reisaanbod

Ierland autorondreizen  - Engeland autorondreizen  - Schotland autorondreizen  - Wales autorondreizen  - Normandie & Bretagne autorondreizen - Het andere Spanje autorondreizen - Vakantiehuizen Engeland, Ierland, Schotland, Wales - Wandelvakanties (individueel / groep) - Vluchten - Autohuur - Overtochten - Verzekeringen -